Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Motorozás esőben? 7 dolog amire figyelj, ha elkap az eső!

Motorozás esőben? 7 dolog amire figyelj, ha elkap az eső!

Motorozni jó időben igazi szabadság érzetet ad mindenkinek. Viszont gondolnunk kell arra is, hogy egy hosszabb túra során elkap minket az eső. Íme, pár hasznos tanács, hogy mire érdemes figyelni esőben történő motorozás során.

 

  1. Eső kezdetekor kell a legjobban figyelnünk! Ilyenkor a víz elkezd keveredni a száraz időben lerakódott kosszal, porral és egyéb szennyeződésekkel. Az így keletkezett keverék minden közlekedő számára egy kiemelkedően csúszós felületet hoz létre. Érdemes ilyenkor óvatosabban közlekedni.

 

  1. Kerüljük a hírtelen gáz adást és fékezést. Igyekezzünk mindig a körülményeknek megfelelően közlekedni. Esőben kerüljük a hírtelen kigyorsításokat, vészfékezéseket. Igyekezzünk előre gondolkodni és tudatosan közlekedni. Viszont legyünk tisztában motorunk és saját képességeinkben is. Érdemes néha ismerkedni az esetleges vészhelyzetekkel egy forgalomtól elzárt területen, esetleg vezetéstechnikai tréningen.

 

 

  1. Kanyarodásnál a fékezést fejezzük be időben. Kanyarodás során egyenletes gázzal forduljunk. Kerüljük az erős gázadással járó kigyorsítást.

 

  1. Folyamatosan figyeld az utat. Esőben motorozáskor sokféle útfelülettel találkozhatsz amik esőben, de szárazon is más tapadási képeségekkel rendelkezik. Idesoroljuk a vasútisínt, csatornafedelet, fehéraszfaltot, macskakő, falevél és legvégül a sár. Számolj a felsorolt felületek váltakozó csúszósságával motorozás közben.

 

 

  1. Nem árt, ha van nálad esőfelszerelés. Páramentesítő a plexihez. Tarts magadnál fényvisszaverő pántot, mellényt, hogy borús időben felismerhető legyél.

 

  1. Táskádra esővédő zsákot tudsz húzni. A motor egyébként bírja az esőben való közlekedést. Viszont figyelj oda a láncápolásra.

 

 

  1. Kerüld a felúszást és nyomvályúkat. Az egybefüggő vízfelület és a ritkásabb mintázatú motorgumi szintén veszélyforrást jelent számodra. Autósok körében is jól ismert veszély az aquaplaning. Bizonyos sebesség felett a gumi mintázata már nem képes kiszorítani az alákerülő vizet. Motorunk ilyenkor „felúszik” a víz felületére, tapadásunk megszűnik.

 

Tömören összefoglalva ez az a 7 pont amire egy motorosnak feltétlen figyelnie kell, ha esőbe keveredik. A lista természetesen ennél lényegesen nagyobb. A megtett kilóméterekkel tapasztalatod is növekedni fog. Nem kell aggódni az esőben, de sokkal jobban kell figyelni.